tiistai 29. syyskuuta 2015

Uusi päivä & tinnitus-levy päälle

Uusi päivä koitti keski-Suomen keskellä. Heräsin tänään tavallista myöhemmin korvan kutinaan. Viime yönä minun oli hankala nukahtaa samasta syystä johon tänään heräsin.

Liityin pari päivää sitten Facebook-ryhmään joka on tarkoitettu niille, jotka kärsivät tinnituksesta. Oli ihan mukavaa päästä puhumaan siitä semmoisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät mitä käyn läpi.

Ryhmän seinällä on paljon erilaisia tekstejä eri ihmisten elämäntilanteista ja siitä, miten he kestävät sitä jatkuvaa ääntä päivästä toiseen. Jotkut tekstit ovat hieman rankempaa luettavaa. Jotkut kirjoittajat ovat harkinneet itsemurhaa tinnituksen takia.

...

Mikä sitten on tinnitus? Onko se niin paha?

Tinnitus tunnetaan suomen kielessä paremmin korvien soimisena. Se on ääni, joka kuuluu joko pään sisällä tai korvissa ja on olemassa monia syitä, jotka voivat aiheuttaa tinnitusta.

Liian kova ääni liian pitkään, päähän tullut vaurio, yhtäkkinen kuuroutuminen ja kuulon aleneminen... Siinä on muutama syy, jotka voivat aiheuttaa tinnitusta. Niin, ja tinnitusta on kahta eri tyyppiä: väliaikainen ja jatkuva.

Tinnitukseen itseensä ei kuole, mutta se on todella ärsyttävä vaiva.

Tinnitus on jokaisella erilainen ja sen takia sitä on erityisen hankala tutkia. Sen alkuperää on hyvin hankalaa, jos ei mahdotonta tietää.

Tinnitus ilmenee jokaiselle siitä kärsivälle eri tavalla. Se voi olla eri taajuuksilla, eri ääni. Joillakin tinnitus ilmenee monina ääninä.

Se voi olla pitkä piippaus, pirinää, rapinaa, sihinää, tuuttausta, kohinaa...

Tinnitus on yleinen, mutta samaan aikaan tuntematon vaiva. Siihen ei ole tällä hetkellä parannuskeinoa ja lääketiede on ymmällään sen edessä. Te, joilla tämä vaiva on, tiedätte varmasti mistä puhun. Tuttu, tuntematon tinnitus.

1 kommentti:

Haluatko sanoa jotain? Otan vastaan rakentavaa kritiikkiä, mutta en haukkumista tai muuta ilkeää. Myös positiivinen palaute kelpaa :3